Repair Café Alverna

Alverna start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een gitaar waar de knop van stuk is? Met een ipad die niet goed functioneert? Of een broek met een kapotte rits? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Alverna organiseert op zaterdag 30 oktober 2021 het allereerste Repair Café van Alverna

In dorpshuis “de Oase”, aan de Graafseweg 570, draait het op zaterdag 30 oktober allemaal om repareren. Tussen 10.00 uur en 12.30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook het nodige gereedschap is aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Alverna bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden de organisatoren van het Repair Cafe.  Piet de Bruijn: “We gooien ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Ferry Willems: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een waterkoker, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.” 

Frans Hofmans: “we hebben vier disciplines waarop we repareren:  technische apparatuur, muziekinstrumenten, computers software, en kledingherstel. Met ondersteuning van negen vrijwilligers proberen we dan de klusjes te klaren. Hierdoor worden geld en kostbare grondstoffen bespaard, en het draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repair Cafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café In Alverna.

Repair Cafe Alverna wil na de start op regelmatige basis een Repair Café in de Oase organiseren. Daarom zal er elke laatste zaterdag van de maand een Repair Cafe plaatsvinden.

Meer informatie is te verkrijgen bij Piet de Bruijn, tel. 06-33905024.  Kijk ook op de landelijke website Repair Cafe.org